domingo, 18 de noviembre de 2012

Etapes evolutives del grafisme infantil:
Gargot desordenat (2 - 2 anys i mig): El nen agafa el llapis amb tota la mà. Fa línies però no en determina la direcció perquè no controla el colze. En aquesta edat els nens no mantenen l'interès en una cosa durant gaire temps. En canvi, els provoca un gran plaer que les seus moviments deixin marques. S'adonen que poden canviar l'entorn.



Gargot controlat (2 i mig - 3 anys i mig): Tot esforç està guiat a controlar el moviment. Primer, els nens aprenen a fer línies en diagonal (repetidament); ja controlen el colze. Després arriben a fer un cercle, intenten unir un punt d'entrada a un final. Abans, en canvi, només feien línies horitzontals i verticals. Al final d'aquesta etapa, comencen a fer la pinça. Introdueixen els llapis de colors diferents. Després es comencen a decantar segons el caràcter o estat d'ànim. Els dibuixos en aquesta estapa no tenen intencionalitat.




Gargot amb nom (3 i mig- 4 anys): Representen els moviments amb línies que ja tenen un significat. El nen fa un esforç continuat per a intentar que el grafisme s'assembli a allò que vol fer.Quan comencen a fer creus els nens van agafant consciència de les  representacions. Primer els nens dibuixen persones. Una mica abans dels quatre anys dibuixen quadrats. Fan servir els colors de manera aleatòria.






Etapa pre-esquemàtica (4 - 7 anys): És una etapa molt fructífera pel que fa al desenvolupament de les capacitats artístiques del nen. La seva intenció de representar persones, objectes... la figura humana evoluciona molt però encara no està definida. Són dibuixos conceptuals: 1er els ulls i la boca, després el nucli central, braços cames... separen dos conceptes bases (cos i cap). El control psicomotriu no és del tot bo, no acaba de controlar el traç. Pot ser que els nens no triïn colors segons els conceptes que se'ls introdueix. L'espai està desordenat. Ellas estan al centre i les altres coses al voltant.



No hay comentarios:

Publicar un comentario